dissabte, 3 de desembre de 2011

Relacions entre adolescents

Durant aquest trimestre en les classes de 4t d'ESO hem llegit Respirar sota l'aigua, una novel.la d'Alex Flinn que tracta sobre la violència de gènere en una parella molt jove.

També hem participat en els tallers sobre prevenció de la violència de gènere entre els joves, organitzats per l'Ajuntament de Torrent.

A mesura que ens arriben, anirem publicant els comentaris enviats pels alumnes de les dues activitats
Un dia abans del Dia Internacional contra la violència de gènere, el 24 de novembre, es va donar a conéixer en premsa un estudi de la Federació de dones progressistes on s'analitzen aquestos temes. Us posem a continuació la notícia publicada per Elperiódico.cat:

Informe de la federació de dones progressistes
El 80% dels joves creuen que en una relació la noia ha de complaure el noi.
Els adolescents segueixen adjudicant vells rols com que les noies són tendres per naturalesa, i els nois, valents i agressius
Elles serveixen per a l'educació infantil, la infermeria o la perruqueria, i ells, per a la conducció o l'arquitectura, diu la memòria.
L'estudi, que s'ha presentat amb motiu de la celebració demà del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, conclou que els adolescents (nois i noies) segueixen establint diferències entre els dos sexes i adscriuen a cada un qualitats exclusives.
Així, pensen que les noies són per naturalesa més tendres o comprensives, i que els nois són valents i "agressius", una dada que aquesta organització de dones veu preocupant.
Diferències de professió
Traslladant aquestes qualitats al pla professional, l'estudi assenyala que la percepció dels joves és que les dones són més adequades per a professions "feminitzades", com l'educació infantil, la infermeria o la perruqueria, mentre que ells són més capaços per a la conducció o l'arquitectura.
Fins i tot veuen malament que una dona opti per ser camionera o que un home es dediqui a la perruqueria.
L'objectiu de l'informe que ha presentat la presidenta de la Federació, Yolanda Besteiro, és donar a conèixer la connexió existent entre les desigualtats en les relacions de parella de joves i els possibles episodis de maltractament que poden produir-se.
L'informe ¿Igualment? Alumnat i gènere, actituds i comportaments s'ha elaborat a partir de les dades d'un total de 1.396 qüestionaris realitzats entre el 2009 i el 2010 en instituts de secundària de les províncies de Madrid i Burgos, encara que els seus promotors consideren que el resultat de la mostra és extrapolable a tot Espanya.
Entre els resultats destaca que el 80% de les persones entrevistades creuen que la noia ha de complaure el seu nòvio, el 40% pensa que el noi té l'obligació de protegir-la a ella i el 60% està d'acord que la gelosia és normal en una relació.
Controlar el mòbil de la parella
"Les opinions dels més joves sobre les seves relacions afectives denoten situacions de control per part d'ells i de submissió per part d'elles, i això pot suposar el preludi i l'inici d'episodis considerats com a violència de gènere", ha assenyalat en roda de premsa Besteiro.
La responsable del programa de prevenció de la violència masclista en joves immigrants de la Federació de Dones Progressistes, Eva López, que també ha intervingut en l'acte, ha alertat de l'"amor romàntic", és a dir, la idea que tenen les adolescents de l'amor, i que coincideix amb la que es projecta als contes.
En concret, Besteiro ha especificat la del "príncep" que manté la dona, i que la vida d'aquesta gira exclusivament al voltant de fer feliç aquell home.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada