diumenge, 10 de febrer del 2013

Animació a la lectura

En 3r d'ESO estem llegint "La traïdora" de Gudrun Pausewang. Aquesta novel.la està ambientada en l'any 1944, en la regió dels Sudets, una zona de l'antiga Txecoslovàquia, fronterera amb Alemanya, ocupada en aquell moment pels nazis.

  

Anna, una jove de 16 anys, troba al graner de sa casa un soldat rus amagat, malalt i exhaust. Decideix ajudar-lo però això, quines conseqüències pot tenir per a ella? Com ho farà perquè ningú els descobrisca? Què la impulsa a ajudar un suposat enemic? Per què ella desafia les lleis nazis? Si fins i tot el seu germà  Fèlix estaria disposat a denunciar-la si ho sabera...
 Volem que ens ajudeu a trobar resposta a totes aquestes qüestions. Envieu-nos els vostres comentaris de la novel.la i els publicarem ací. Podeu enviar-nos també els fragments que més us hagen agradat.
 Us deixem un mapa per situar-vos millor:


               

1938. Les tropes alemanyes són rebudes per la població germànica dels Sudets que Hitler acaba d'annexionar a la Gran Alemanya.








                                                                                                  

22 comentaris:

  1. Comentari de A.B. 3r ESO.
    A"L'Anna tornà a llegir aquella lletra, que intentava justificar l'enorme quantitat de morts, esmentant la "victòria final". Què volien dir amb allò ? QUe potser havia res al món que justifiqués tantes morts violentes? A l'ùltima línia es trobà la paraula sang. Mai no havia sortit abans. " Allò que mena la felicitat s'aconsegueix amb sang"",...
    Jo he triat aquest fragment del llibre perque només llegir-lo em cridà l'atenció, ja que es diu que la felicitat s'aconsegueix amb sang, amb morts. Per a mi aquesta frase és incorrecta ja que una persona no es feliç pel fet de que moltes persones hagen mort patint per la seua vida o per la de una persona estimada. El llibre m'agrada prou i la gent que pense en el sentit de les coses trobarà algunes frases que li agradaran.

    ResponElimina
  2. Ús deixe el tross del fragment del llibre que més me ha impactat a aquest llibre:
    El mariner amb un somriure maliciós, s'assegué al costat de L'Anna, li passa el braç per les espatlles i li etzibà:
    -Bé, ara ja ens podem posar cómodes.
    I dit aixó li posà una mà sota les faldilles.
    L'Anna li clavà una bufetada , s'aixecà d'un salt i tot agafant les bosses es dirigí rabent a un compartiment on seien dues dones amb nens petits.
    Me ha impactat, per que L'Anna es toba en una situació on s'ha de defensar tota ella sola i es sent com més madura després de fer-ho.

    ResponElimina
  3. La dona es deixà anar al sofà es posà a plorar.L'anna s'assegué al seu costat i li acaronà la mà amb timidesa, igual que el rus havía fet amb ella al graner. La sra.Beranek es va mocar i es redreçà en el seient.

    M'agradat aquest fragment perquè es un acte de bon gust el que li fa la xica a la dona major d'ajudarla i ajudar a que no es posse malament y per a que sàpiga que ai la te per al que vuiga

    ResponElimina
  4. Àngel Folgado ens envia aquest fragment seleccionat i comentat:



    "No estava enamorada, però sí que estava molt alterada. Sabia més coses i era més madura que tres setmanes enrere. I sobretot, era més seriosa, perquè el que estava en joc no era només el bé i el mal, era la vida i la mort."

    M’ha agradat molt aquesta part perquè Anna demostra l'adulta que és a l'admetre que per ajudar un enemic puguen matar-la o fer mal a tota la seua familia.

    ResponElimina
  5. A mi el llibre m'ha agradat, perque Anna al principi no sap que fer amb el rus i cada dia va agafant mes confiança i li va portant queviures per a que sobrevisca, ella s’esta jugant molt tenint-lo pero el que no pot fer es deixar-lo perque el descobririen i el matarien. El llibre es molt interesant perque fins el final no saps el que va a ocorrer i no te l'esperes. (David Carretero)

    ResponElimina
  6. "El bé i el mal, junts, en una mateixa persona. Però, què feia que una persona es comportés bé o malament? Potser ella també seria capaç de cometre un crim en segons quines circumstàncies." Aquest és el fragment que he escollit perquè em va fer posar-me en la situació que viu Anna i pensar que hagués fet jo.

    ResponElimina
  7. <>
    He elegit aquest fragment pel fet de que así es quan Anna es dona compte de que la realitat que ella pensava no es més que un pensament efímer. Que mentre que tots pensaven que el seu país estava perfectament, ara es tot el contrari, tenen problemes, problemes molt grossos i pot ser no tot acabe bé...

    Àngela. (3ºA)

    ResponElimina
  8. Andrea 3°A
    L'Anna tornà a llegir aquella lletra , que intentava justificar l'enorme quantitat de morts, esmentat la victoria final. Que volien dir amb alló? Que potser hi havia res al mon que justifiques tantes morts violentes? A l'ultima linia es trobà la paraula sang. Mai no habia sortit abans. Alló que mena a la felicitat s'aconseguix amb sang.
    Jo he elegit aquest fragment perque es veu com tenen d asumit que van a guanyar la guerra, i per a aconseguir aixó te q haber vessament de sang. Pense que aço esta molt equivocat.

    ResponElimina
  9. "No, el perill per a ella i la seva família no havia minvat en absolut. Només havia reculat una mica. Aquella por opressiva que sentia només desapereixeria quan al refufi antiaeri no hi quedés res que la pogués delatar. Havia d'anar en molt de compte. Calcular-ho tot molt bé. No actuar pensant que tot s'arreglaria sol. Estar sempre alerta. Desconfiar de tothom.Sospesar molt bé cada paraula que deia. Resumint: a partir d'aquell moment havia de comportar-se com una persona adulta"
    He elegit aquest fragment pérque m'agrada molt com narra que a una persona li pot canviar la vida d'un moment a un altre, té que madurar, fer-se adulta sense ella voler, a la força. I tota l'agonia la porta ella sola, té molt de merit, i hi ha que ser molt valenta per a fer lo que l'Anna fa a l'historia. Aquest llibre me està agradant molt
    (Carmen.P 3ºA)

    ResponElimina
  10. Comemtari "La traïdora" 3A:

    "En aquell moment feia el mateix efecte que els russos dels cartells: sang a les mans, a la roba, als llavis. Avidesa desenfrenada. Només li faltava el ganivet entravessat a la boca!"

    He elegit aquest fragment perque en eixe moment no pareixia el home tan amable amb que havia estat l'Anna, sino un d'aquells russos que mataven a la gent y que portaven sang per tots llocs. Això ens vols dir que no hi ha que fiar-se de les aparences ni del que diu la gent.

    ResponElimina
  11. Comentari ``La traidora´´ 3-A

    He elegit aquest fragment perque es on redacta totes le coses que li a traigut la Sra. Beranek per ajudar a Maxim ( el rus).

    El, dimarts en tornar de l'institut, trobà damunt del llit una pila de coses: un abric,uns pantalons, un jersei, una bufanda, roba interior d'home, mitjos, unes botes de goma, una gorra i un sac de dormir. També hi havia una cassola, una tassa i coberts, fins i tot dos plats, que no havia apuntat a la llista.

    ResponElimina
  12. Hauria de fer teatre i jugar-se la vida, pero ho intentaria. Així que arriba a casa, s'assegué al costat de l'avia i, tot ploriquejant, li confessa que havia estat ella qui s'havia emportat les coses que havia trobat a faltar.
    M'ha agradat aquest fragment perque Anna demostra lo valenta que és y que és capaç de jugar-se la vida pero una persona que se suposa que es el seu enemic.

    ResponElimina
  13. Quan L'Anna es lamentá que havia perdut la llanterna, el noi li deixà la seva. Li digué que se la podia quedar si volia, fins al proper cap de setmana, que la mare ja en tenia una altra.
    I és que en Felix també podia ser encantador.

    M'ha agradat aquest fragment per que Felix es troba amable, i no es sempre una mala persona, perque te sentiments encara que siga al fons molt fons del seu cor

    Alejandro Silla 3A

    ResponElimina
  14. Comentari " La traidora " 3-A

    El dimarts,en tornar de l'institut,trobà damunt del llit una pila de coses:un abric,uns pantalons,un jersei,una bufanda,roba interior d'home,mitjons,unes botes de goma,una gorra i un sac de dormir.També hi havia una cassola,una tassa i coberts,fins i tot dos plats,que no havia apuntat a la llista.
    Jo he triat aquest fragment del llibre perque només llegir-lo em cridà l'atenció, que una persona que no coneix al russ li intente ajudar-li .
    Lorena González.

    ResponElimina
  15. Jo he elegit el següent fragment perquè em pareix molt curiós i a la vegada bonic. Com pensa tot el que le dirià al seu pare si estiguera viu i el que el seu pare pensaria de tot alló... Em pareix curiós que li tinga por al seu germa, encara que l'antenc,perquè la mentalitat de en Felix es molt Nazi.
    '' Tu també devies passar per aquesta experiència,va pensar. La dificultat que comporta el coneixement del bé i del mal. Si ara fossis viu,la veuries en el teu fill petit,el que no vas arribar a conèixer. En Felix està convençut que tot el que és útil per al poble Alemany és bo.Però permet que altres persones li diguin quines són les coses bones. No,en Felix no és dels que només pensen en el que és bo per a ells. Si li demanassin que morís per Alemanya,ho faria com si morir fos la cosa més natural del món. Però permet que altres decideixin què és bo i què és dolent. Per això em fa por,pare. El meu propi germà em fa por!''
    Maribel Santos 3A

    ResponElimina
  16. Jo he agafat aquest perque jo no estic d'acord amb la Sra.beranek perque ella diu que els bandols bons i mals no existeixen pero en realitat si existeixen
    laSra.Beranekdia sempre els bandols bons i mals no existeixen ,en aquell moment tampoc
    (oscar izquierdo)

    ResponElimina
  17. PEDRO SOTO NAVARRO(PERE MATEU)3A
    Vaig a elegir el següent fragment perquè demostra que L'Ana no es como en Felix. Que esta arriesgant sa vida per un rus, i que per que la majoria de russos estiguen bojos no te perquè estar-lo Maxim.
    L'hauria denunciat,ell,el balliga-balaga, el rus del graner? Mai de la vida!
    No, ella tampoc n'era capaç. Entregar un home espantat i mig mort de gana perquè uns altres el liquidesin...què faria llavors amb la seua consciència? No podia ni volia viure amb aquell càrrec de consciència per res del món!

    ResponElimina
  18. Jo he agafat aquest fragment perque m'agrada molt com Anna busca les ulleres per a Maxim i al final gracies a la seua veina que tenia unes quantes ulleres del seu marit (que esta mort) i a vore si tenien sort i si li valien a Maxim i tambe com Anna agafa tot el menjar que pot del Be Blanc per a les pesones del refugi especialment per a Maxim (oscar izquuierdo)

    ResponElimina
  19. En canvi la Sra.Beranek deia sempre que els bàndols de bons i dolents no existien. I en aquell moment tampoc.
    <>,pensava ella.
    I tenia tota la raó. L'Anna ho veia en ella mateixa. A vegades es considerava una bona persona, d'altres en canvi, ella mateixa es feia por.
    He elegit aquest fragment perquè deixa explicar que no sempre en un muntó de coses males tenen que ser totes igual, deixa vore que no hi ha generalitzar en ninguna de les coses d'aquest món, perquè cada cosa, persona, objecte o animal pot ser diferent als altres.

    ResponElimina
  20. La Traïdora- Comentari:

    "Arribaren al pou. Amb una mirada trimofal, en Maxin assenyalà l'escala. Amb un salt s'enfilà al tercer esglaó i li allargà la mà. Ella el seguí. Un cop enfilada a l'escala mirà enlaire. La llum de fora l'enlluernà i hagué de tancar els ulls. En Maxim baixava i pujava els braços feliç. Semblava un ocell a punt d'emprendre el vol. Llavors deixà anar una altra sorollosa riallada, boig d'alegria. L'eco a l'interior del pou era eixordidor."
    He elegit aquest fragment del llibre perquè m'ha agradat quan Maxim pensava que hi era lliure, encara que després passi un tràgic final.
    Daniela Paez Gutierrez (3ºA)

    ResponElimina
  21. En acomiadar-se, el rus pronuncià de nou la paraula que en la seva llegua devia voler dir <>. Va sonar a spassibo.
    El rus havia demostrat una educació exquisida. A totes les cambres li havia fet llum amb la llanterna perquè no s'entrebanqués amb la runa. L'havia saludada amb expressió radiant. I no l'havia atacada.
    He elegit aquest fragment perque m'ha agradat que el rus, Maxim, tinguera educació aun asi sent enemics.
    Alvaro Pagan 3ºA

    ResponElimina
  22. "Quan Tornà en si, veié la resplendor del foc i sentí els seus espetarrecs. Per les finestres destrossades de les habitacions sortien tot de flamarades".
    Així acaba el llibre. Dimoni d'en Fèlix. Vaig en el metro, torne a casa. Tres dies llegint La traïdora a la biblioteca de Torrent, per no haver comprat el llibre a temps. La ràbia se m'apodera. Dimoni d'En Fèlix, t'odie. Tot el poble cremat. La meua amiga Anna, morta. Les idees són molt importants, la educació és molt important. No he entés moltes coses,però porte aquest final copiat a un paper que aprete a les mans i que he fet una pilota. M'agradaria desfer-la, esborrar-la. Com has pogut,Fèlix, matar la teua germana? 28 gener, 2013

    Després d'escriure açò, hem tornat a llegir el llibre en classe i amb l'ajuda de la mestra i els companys m'he enterat de més coses (No totes, me'l llegiré altra vegada a l'estiu que ara sí me l'he comprat). Ara entec Fèlix, però no el disculpe ni el perdone. Ni a ell ni a tots el Fèlix que hi ha arreu del mon. És un llibre preciós, de plorar.
    Rai Rodriguez Jordán

    ResponElimina